Veel mensen beginnen op een akoestische gitaar omdat de opstartkosten lager zijn. Je koopt gewoon de gitaar, tas, een paar plectrums en een capo. Als je een elektrische gitaar koopt, moet je ook een kabel en een versterker kopen. Dat komt meteen wat duurder uit.
Enkele aanbevolen merken:
Er zijn heel veel verschillende gitaarmerken, dus ik ga mijn aanbevelingen baseren op de merken die ik studenten heb zien meebrengen. Het eerste merk dat ik zou aanbevelen is Yamaha. Yamaha gitaren zijn betrouwbare en goed gemaakte gitaren en je kunt een goede nieuwe krijgen vanaf zo'n 185 euro. Je zou ook kunnen overwegen om een tweedehands gitaar te kopen,
Fender maakt ook degelijk akoestische gitaren in de prijsklasse vanaf 260 euro met massief bovenblad (verder meer hierover).
Als je veel geld wilt uitgeven, zoals meer dan 500 euro, heb je veel meer opties en zou je een gitaar kunnen krijgen met een massief bovenblad, -achterkant en -zijkanten. Dan zijn Taylor, Martin, Gibson en Guild behoren tot de oudste en meest populaire bedrijven voor akoestische gitaren.
Laminaat of massief?
Akoestische gitaren zijn gemaakt van hout dat ofwel massief of gelamineerd is. Laminaat betekent in feite multiplex - dat wil zeggen, lagen hout die aan elkaar gelijmd zijn.
Massief betekent dat het geen multiplex is. Gitaren gemaakt van massief hout klinken beter maar vereisen iets meer zorg om te voorkomen dat het hout uitdroogt en barst. In de winter, wanneer de lucht veel droger is en de verwarmingen draaien, moet je dan soms voor extra bevochtiging zorgen met bv. een soundhole humidifier of een luchtbevochtiger in de ruimte waar je oefent plaatsen.
Als massief houten gitaren koud worden, moet je ze geleidelijk laten opwarmen, anders kan de plotselinge temperatuurverandering ervoor zorgen dat het hout barst. Laminaatgitaren zijn veel vergevingsgezinder en bestand tegen temperatuurveranderingen, maar klinken ook lang niet zo goed. Ze zijn echter goedkoper, dus de meeste beginners beginnen met gitaren uit laminaat.
Waar moet je op letten bij het kopen van een akoestische gitaar?
Het meest voorkomende defect bij goedkope akoestische gitaren zijn intonatieproblemen. Dit betekent in feite dat als de individuele snaren zijn gestemd op een stemapparaat, de gitaar nog steeds vals klinkt waneer je een noot/fret induwt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gleuven in de topkam niet op de juiste diepte zijn gesneden (wat alleen kan worden gecorrigeerd door een luthier) of de gitaar geen gecompenseerd zadel heeft (wat gemakkelijk kan worden vervangen door de consument). Gitaren met intonatieproblemen zijn niet leuk om te spelen omdat, hoe goed je ook speelt, ze als vals klinken en je veel frustratie zullen bezorgen. Als je niet zeker weet of je dit defect kunt herkennen, moet je iemand meenemen naar de muziekwinkel die dit voor jou kan beoordelen.
Als je een vriend kunt meenemen die gitaar speelt, vraag hem/haar/x dan om de gitaar af te stemmen op een stemapparaat en bv. de akkoorden E, G, A, en D te spelen. Als ze allemaal even juist klinken, heeft de gitaar de eerste test doorstaan. Laat je vriend dan ook even alle noten tot de 14e fret spelen om te controleren op zoemende snaren (fretbuzz). Als er geen problemen zijn, is het laatste waar je op moet letten dat de brug niet loskomt van de klankkast. Als de brug stevig aan de body gelijmd is, heb je je instrument gevonden. Nu hoef je alleen nog maar te onderhandelen met de verkoper.
Samenvatting
Ik zou aanraden een gitaar te kopen die gemaakt is van gelamineerd hout (eventueel wel met een massief bovenblad = solid top), zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het bevochtigen van je gitaar. Als je ermee doorgaat, kun je jezelf over een jaar of twee trakteren op een mooie gitaar van massief hout, en dan de goedkopere houden als de gitaar die je meeneemt op kampeertrips.
Als je ooit persoonlijke begeleiding nodig hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Samen kunnen we je gitaardromen waarmaken.
Comentarios