De gitaar is een van de populairste instrumenten ter wereld, maar wordt omringd door tal van misvattingen. Van beginners tot ervaren gitaristen, iedereen komt ze wel eens tegen. In dit artikel ontkrachten we tien veelvoorkomende gitaarmythes en geven we je de feiten. Laten we beginnen met het scheiden van fictie en waarheid!
Introductie
We hebben allemaal wel eens een gitaarmythe gehoord die ons heeft doen twijfelen of we het verkeerd aanpakken. Misschien dacht je wel eens dat je niet genoeg talent hebt, of dat jouw gitaar nooit zo goed zal klinken als die van de professional op tv of YouTube. Deze mythes houden je vaak meer tegen dan nodig. Tijd om te ontdekken wat écht waar is!
Mythe 1: Je hebt talent nodig om gitaar te leren spelen
"Ik ben gewoon niet muzikaal genoeg," heb je dit ooit gezegd? Deze mythe ontmoedigt zoveel potentiële gitaristen. Maar de waarheid is dat niemand als gitaarvirtuoos wordt geboren. Het draait allemaal om doorzettingsvermogen en oefening. De opnames die je hoort op de radio zijn altijd het gevolg van jaren oefenen!
Feit:Â Gitaarspelen is een vaardigheid die iedereen kan leren, zolang je bereid bent om regelmatig te oefenen.
Mythe 2: Elektrische gitaar is moeilijker dan akoestisch
Veel beginners denken dat leren spelen op een elektrische gitaar moeilijker is dan op een akoestische gitaar. Al die knoppen, kabels en versterkers zouden de zaak ingewikkelder maken. Maar eigenlijk is een elektrische gitaar vaak makkelijker te bespelen, vanwege de dunnere snaren, de lagere snaarspanning en de smallere hals. Kies het instrument dat jou het meest aanspreekt. Wil je stevig rocken? Kies dan zeker een elektrische gitaar!
Feit:Â Elektrische gitaren zijn vaak juist makkelijker voor beginners, vooral wat betreft vingercomfort.
Mythe 3: Je moet noten kunnen lezen om gitaar te spelen
Heel wat mensen denken dat noten en bladmuziek kunnen lezen een absolute vereiste is om goed gitaar te kunnen spelen. Hoewel het zeker een nuttige vaardigheid kan zijn, zijn er alternatieven zoals tablatuur (tabs) waarmee je zonder noten te lezen zowat alles kan spelen. Surf maar eens naar www.ultimate-guitar.com. Je zal versteld staan van de songs je allemaal kan vinden!
Feit:Â Tablatuur is een prima alternatief voor notenschrift en wordt door heel veel gitaristen gebruikt.
Mythe 4: Gitaar leren als volwassene is te laat
Heb je het gevoel dat je de boot hebt gemist omdat je pas op latere leeftijd gitaar wil leren? Dit is een veelvoorkomende misvatting. Leeftijd speelt geen enkele rol in hoe goed je een instrument kunt leren. Het belangrijkste is consistentie, regelmatig oefenen en plezier in het leerproces.
Feit:Â Het is nooit te laat om gitaar te leren spelen, ongeacht je leeftijd.
Mythe 5: Linkshandigen moeten een speciale gitaar kopen
Als linkshandige zou je denken dat je verplicht bent om ook een linkshandige gitaar aan te schaffen. Hoewel het zeker mogelijk is om een gitaar speciaal voor linkshandigen aan te schaffen, is dit niet altijd nodig. De meeste linkshandigen spelen simpelweg op een rechtshandige gitaar.
Er is meestal ook een veel kleiner aanbod aan linkhandige gitaren te vinden in muziekwinkels.
Feit:Â Linkshandigen kunnen kiezen voor een aangepaste gitaar, maar spelen heel vaak op een gewone gitaar.
Mythe 6: Duurdere gitaren klinken altijd beter
Dit is een van de meest gehoorde mythes in de gitaarwereld. Het idee is dat hoe duurder een gitaar is, hoe beter hij zou klinken. Natuurlijk het waar is dat dure gitaren vaak van betere materialen zijn gemaakt, maar dat betekent niet automatisch dat ze altijd beter klinken. Een goedkopere gitaar die goed is afgesteld, kan zeker ook heel goed klinken.
Feit:Â De kwaliteit van de constructie en de afstelling van de gitaar spelen een grotere rol in de klank dan het prijskaartje.
Mythe 7: Leren via YouTube is niet effectief
Door de overvloed aan YouTube-tutorials weet je soms niet goed waar beginnen en zou je kunnen denken dat deze geen goede manier zijn om te leren. Hoewel het klopt dat ze geen vervanging zijn voor een persoonlijke leraar, kunnen YouTube-video's een waardevol hulpmiddel zijn om je vaardigheden te verbeteren, vooral als je net begint.
Belangrijk is dan wel dat je een gestructureerd traject probeert te volgen. JustinGuitar heeft bijvoorbeeld een mooi opbouwend lessentraject.
Feit:Â Leren via YouTube kan zeer effectief zijn, mits je de juiste bronnen kiest en consistent oefent.
Liever toch een persoonlijke leraar die jou begeleidt en vertelt hoe het zit?
Neem dan zeker contact op met Dries Vanden Borre en boek een proefles!
Mythe 8: Dikkere snaren klinken altijd beter
Dikkere snaren geven inderdaad een vollere klank, maar dat betekent niet dat ze per definitie beter klinken bij jou. Het geluid dat jij zoekt, hangt af van jouw speelstijl en smaak. Sommige spelers geven de voorkeur aan dunnere snaren omdat ze buigzamer zijn en makkelijker te bespelen zijn.
Feit:Â De keuze van snaardikte is persoonlijk en hangt af van je speelstijl en het geluid dat je wilt bereiken.
Mythe 9: Alleen oude gitaren hebben een goede toon
Heel wat gitaristen denken dat alleen oude, vintage gitaren echt karakter en klank hebben, denk maar aan de Gibson Les Paul uit 1959. Hoewel sommige oude gitaren een zeker bepaalde charme hebben, betekent dat niet dat nieuwe gitaren slecht zijn. De meeste moderne gitaren klinken geweldig dankzij nieuwe bouwtechnieken (bv. CNC), technologieën en materialen.
Feit:Â Nieuwe gitaren kunnen net zo goed of zelfs beter klinken dan oude gitaren, afhankelijk van de bouw en materialen.
Mythe 10: gitaren hebben dure onderhoudsbeurten nodig
Het idee dat je regelmatig bakken geld moet uitgeven aan onderhoud door professionele luthier is een misvatting. Hoewel je je gitaar zeker moet onderhouden, zoals bv. het regelmatig vervangen van snaren en het schoonmaken van de toets, betekent dat niet dat je constant professionele onderhoudsbeurten nodig hebt!
Feit:Â Basis onderhoud van je gitaar kun je vaak zelf doen, waardoor je de kosten laag houdt.
Conclusie
Gitaarmythes kunnen je ontmoedigen, maar laat je niet misleiden door verkeerde informatie! De waarheid is vaak een stuk positiever dan de mythe. Dus neem je gitaar erbij, oefen regelmatig, en vooral: have fun!
Veelgestelde Vragen
Hoe vaak moet ik mijn gitaarsnaren vervangen? Dit hangt af van hoe vaak je speelt en het soort snaren dat je gebruikt. Over het algemeen is het goed om je snaren elke 3 maanden te vervangen, of wanneer ze dof gaan klinken en moeilijker te bespelen zijn.
Wat is het verschil tussen een solid-body en een hollow-body elektrische gitaar? Een solid-body gitaar heeft een massief stuk hout, wat zorgt voor minder feedback en een scherpere klank, ideaal voor rock of metal. Een hollow-body gitaar heeft een holle klankkast, wat zorgt voor een warmere, rijkere klank, perfect voor jazz of blues.
Wat is de beste manier om mijn gitaar te stemmen? De eenvoudigste en meest precieze manier is via een clip-on stemapparaat, maar er zijn ook gratis apps voor je smartphone (bv. GuitarTuna). Voor meer gevorderde spelers is het ook goed om je gehoor te trainen en op gehoor te stemmen.
Moet ik een versterker hebben om een elektrische gitaar te spelen? Nee, je kunt een elektrische gitaar ook zonder versterker gebruiken, maar het geluid zal wel erg stil zijn. Er zijn ook hoofdtelefoonversterkers of digitale oplossingen zoals software, plugins en apps die hetzelfde effect geven zonder dat je een grote versterker hoeft te kopen.
Hoe voorkom ik pijnlijke vingers bij het spelen van gitaar? Pijnlijke vingers zijn heel normaal in het begin. Het kan helpen om met dunnere snaren te beginnen en neem korte pauzes tijdens het oefenen. Maar pijnlijke vingers zijn een noodzakelijk kwaad. Hoe meer je gitaarspeelt hoe sneller je eelt opbouwt en hoe sneller je van die pijnlijke vingers verlost bent!
Comments